Nieuws

Het laatste nieuws en lopende acties

Hoe gebruik je de airconditioning tijdens het rijden?

#Durf te vragen | Handige tips voor optimaal en efficiënt gebruik
  • Aftersales
  • Reacties uitgeschakeld voor Hoe gebruik je de airconditioning tijdens het rijden?

Een airconditioning kan in alle jaargetijden gebruikt worden. In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, is de installatie namelijk niet alleen bedoeld om de interieurtemperatuur te verlagen, maar vooral om de lucht te conditioneren. Hieronder wordt, naast temperatuurregeling, ook het regelen van de luchtvochtigheid verstaan. Een hoge luchtvochtigheid openbaart zich door een benauwd en onprettig gevoel. Bovendien kan dit beslagen ruiten tot gevolg hebben, hetgeen de veiligheid niet ten goede komt. Met ingeschakelde airconditioning heeft u hier geen last van. Deze is namelijk altijd te gebruiken in combinatie met de verwarming, zodat u zelf de gewenste temperatuur in kunt stellen. Hierdoor beschikt u over de mogelijkheid om in de zomer te kiezen voor koude, droge lucht, en in de winter voor verwarmde droge lucht.

  • Zet na het instappen eerst even de ramen open, zodat de binnentemperatuur al een stuk lager is en de airco nog sneller de gewenste temperatuur bereikt.
  • Gebruik wekelijks de airco (ook in de wintermaanden). Het gebruik zorgt voor smering en voorkomt verdroging van verbindingen. Daarnaast heb je minder snel kans op condens en schimmelvorming, omdat de airco het vocht uit de lucht haalt.
  • Schakel de airco ongeveer 5 minuten voor aankomst uit. Als u dit niet doet, blijft er condens achter op de verdamper van de airco. Dit is een voedingsbron van schimmels en bacteriën.
  • Bij hoge temperaturen is het verstandig om eerst de recirculatiestand de gebruiken. Hierdoor kost het minder energie om de gewenste temperatuur te bereiken.
  • Zet de airco niet te koud. Dat is niet alleen beter voor het brandstofverbruik, maar een maximaal verschil van 5-7 graden is al voldoende om een aangename binnentemperatuur te krijgen.
  • Onderhoud is belangrijk. Elk jaar verliest een airco ongeveer 10% koudemiddel. Hierdoor is het verstandig op elke 3/4 jaar een onderhoudsbeurt te geven. Dit staat los van het vervangen van het interieurfilter. Het filter adviseren we elk jaar te vervangen.

Twijfelt u over de werking of wilt u een onderhoudsbeurt afspreken voor uw airconditioning. Maak handig en snel uw afspraak via onze online werkplaatsplanner.

Back to top